Vi har utfört en State-of-the-Art-analys på olika produkter och lyckades göra en del observationer. Produkterna vi har undersökt har samma mål som oss; att uppmuntra användaren till att utnyttja och spendera mer tid utomhus och framförallt i grönområden. Samtliga applikationer har användningssammanhang vi skulle kunna lägga till i vår produkt.
Visitstockholm
Visitstockholm.se är en plattform för både utländska och svenska turister som besöker Stockholm. Huvudmålet med appen är att göra Stockholm så attraktivt som möjligt för turister. Det som är intressant med appen för vår del är hur enkelt det är att hitta event och attraktioner i Stockholm, samt hur användarvänlig plattformen är.
Att förse användarna information om attraktioner och aktiviteter var något som efterfrågades i våra intervjuer, och detta skulle kunna vara en funktionalitet för att expandera användningssammanhanget i vår produkt. Att förse användarna med denna informationen skulle kunna locka fler människor till Djurgården.
Det som plattformen skulle kunna göra bättre är att kategorisera event och och platser separat, detta skulle göra produkten mer användarvänlig.
Zombies, Run!
Ett fitness-spel som laddas ner till användarens smartphone. Appens huvudsyfte är att få användaren att förbättra hälsan genom att göra det roligare att springa. Man väljer en viss hastighet man vill springa. Ifall man inte håller ett tillräckligt högt tempo i sin löpning hör man i hörlurarna hur zombien kommer närmre och närmre i form av att avge zombie-ljud.
Även om vår produkt har att göra om grönområden, så kan en hel del inspiration tas från denna applikation. Användarvänligheten i appen är överlag bra med sin avskalade design och sina minimalistiska symboler, men det finns väldigt många funktioner vilket gör att oerfarna användare kan ha svårt att utnyttja appens fulla kapacitet. Man skulle kunna motverka detta genom att utveckla en gratis applikation med färre funktioner som är mer användarvänlig för de oerfarna användarna.
En bra sak med appen är att den har ett meningsfullt syfte. Syftet är att få användaren att bli mer hälsosam genom att göra löpträning roligare. Detta leder till att människor kommer ut och använder grönområden mer.
Pokémon Go (Pokéstops)
Pokémon Go är ett spel som går ut på att man ska fånga alla pokémon som finns genom att samla pokébollar från exempelvis pokéstops och därefter leta efter pokémons. Vid pokéstops kan man samla saker som pokébollar och bär som hjälper till att fånga pokémons. Pokéstops är fysiska platser som man måste gå till för att kunna ta del av sakerna. Det man gör är att man går till en av de många pokéstoppen över hela världen. Syftet med appen är att göra ett spel som både är hälsosamt och roligt, eftersom man måste ta sig runt till fots för att komma vidare i spelet.
Appen är funktionell och användarvänlig. Som bekant hade den extremt många användare under sommaren 2016. Knappt två månader efter lansering hade den laddats ner mer än 500 miljoner gånger. Användandet sjönk dock nästan lika snabbt. Vi tror att anledningen är att spelet har ett för många ointressant syfte. Syftet är ju att fånga alla pokémons, men användaren kan känna sig omotiverad till att ta sig runt till fots dag ut och dag in bara för ett spels skull. Spelet känns helt enkelt tråkigt efter en viss tid eftersom man inte ”tjänar” något på att spela. Här tror vi att vi kan ta en lärdom för vår produkt; att den ska ha ett meningsfullt syfte.
Swarm
Den platsbaserade applikationen ”Swarm” tillåter användare att dela sin aktuella plats eller bestämma en mötesplats med personer inom deras sociala nätverk. Genom att dela sin plats, checka in på platser, kalla på och möta upp vänner kan användaren samla på poäng för att senare vinna priser.
Konceptet är relevant till vår produkt, eftersom appen är både plats- och poängbaserad vilket ger ett syfte med användningen, samt att den uppmanar användare till att utnyttja grönområden.
Utmaningar är en ny funktion i appen som uppmuntrar användare till att besöka specifika platser ett visst antal gånger under en viss period för att vinna priser. Just nu finns det inte speciellt många utmaningar, genom att utöka detta utbud kan man få användarna att använda produkten under en längre tid. Detta är ett återkommande mönster (se Pokémon Go), för att användaren ska utnyttja applikationen under en längre tid måste den ge användaren en meningsfull nytta.
Upptäck Stockholm
Appen är framtagen för att uppmuntra människor till att upptäcka Stockholms utbud av härliga platser och utomhusaktiviteter under alla årstider. Tanken är att få fler människor att turista i sin egen hemstad eftersom det både är lärorikt och klimatsmart, genom att tipsa om platser, aktiviteter och gångstråk som är i närheten av användaren.
Det negativa med appen är att de aktiviteter som man blir tipsad om är endast aktiviteter som Stockholms stad anordnar. Detta kan göra att man tröttnar, eftersom man måste ladda ner minst en ytterligare app för att få information om andra evenemang.
Användarvänligheten är bra, förutom sökfunktionen som definitivt skulle kunna förbättras.
Geocaching
Geo Caching är en app som uppmuntrar användaren till att spenderar mer tid i sin närmiljö till vardags, men erbjuder också ett roligt och interaktivt sätt att utforska främmande platser. Det ger en bra sporre till folk som kanske gärna vill vistas utomhus, men saknar ideér på hur tiden ska spenderas.
Appen går alltså ut på att hitta gömda saker, och användaren ser på sin karta var de finns gömda. När användaren funnit något så skrivs det upp i en loggbok.
Företaget uppmuntrar användare till att samarbeta med dem, om användaren till exempel vill använda tekniken för att locka turister eller ge sitt varumärke större synlighet. En punkt som skulle kunna förbättras är att de i dagsläget endast riktar in sig på användare som inte har några fysiska handikapp eller begränsningar. Det borde absolut vara görbart att införa en svårighetsgrad så att användarna kan få information i förväg om det är fysiskt möjligt för dem att nå en viss plats.